Сільськогосподарська лексика в говірках Центральної Слобожанщини (Харківщини)

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2012

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Х. : Монограф

Анотація

У монографії чи не вперше в українському мовознавстві на основі значного природного фактажу здійснено опис сільськогосподарської лексики (найменування зернових, технічних і городніх культур та їх частин, назви хвороб і шкідників сільськогосподарських рослин, найменування сортів городніх рослин, назви сільськогосподарських робіт і процесів, пов’язаних з обробкою землі, доглядом і збиранням урожаю, найменування виконавців аграрних процесів, назви етапів росту і достигання врожаю, найменування сільськогосподарських знарядь і їх частин, назви господарських приміщень та ін.) у говірках Центральної Слобожанщини (Харківщини). Книжка адресується науковцям-філологам, етнологам, викладачам вищих навчальних закладів, аспірантам-гуманітаріям, учителям-словесникам, студентам — усім, хто цікавиться мовознавчими проблемами.

Опис

Актуальність обраної теми зумовлена необхідністю фіксації діалектного матеріалу з Центральної Слобожанщини і введенням його до наукового обігу, відсутністю монографічного опису лексики центральнослобожанських говірок. Українська гуманітарно-філологічна громадськість, на жаль, й досі не має системного наукового опису лексико-семантичного рівня говорів української мови, ареальної фразеології, відсутній і загальнонаціональний словник, який би охоплював увесь діалектний континуум, бракує й регіональних лексикографічних праць тощо. Зібрані неповно й нерівномірно представлені різні тематичні групи діалектної лексики, зокрема й сільськогосподарська. Така ситуація, в принципі, стосується й центральнослобожанського ареалу. Наше дослідження присвячене якраз лексикологічному описові та виявленню особливостей складу лексики традиційного господарювання у говірках Харківщини. Матеріалом роботи слугували записи говіркової лексики Центральної Слобожанщини (Харківщини), виконані викладачами і студентами філологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Значну частину фактажу здобув сам автор. Матеріал збирався за власним, спеціально розробленим питальником (545 позицій). Використовуються в дисертації і відповіді на питання «Програми для збирання матеріалів до Лексичного атласу української мови» Й. О. Дзендзелівського. Усього обстежено 185 населених пунктів.

Ключові слова

сільськогосподарська лексика, говірки Центральної Слобожанщини, говірка, українське мовознавство

Бібліографічний опис

Сердега Р.Л. Сільськогосподарська лексика в говірках Центральної Слобожанщини (Харківщини) : [монографія] / Руслан Сердега. — Х. : Монограф, 2012. — 218, [2] с.