ЛСГ на позначення періодів росту і достигання сільськогосподарських культур

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2012

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Х. : Монограф

Анотація

У монографії здійснено опис сільськогосподарської лексики (найменування зернових, технічних і городніх культур та їх частин, назви хвороб і шкідників сільськогосподарських рослин, найменування сортів городніх рослин, назви сільськогосподарських робіт і процесів, пов’язаних з обробкою землі, доглядом і збиранням урожаю, найменування виконавців аграрних процесів, назви етапів росту і достигання врожаю, найменування сільськогосподарських знарядь і їх частин, назви господарських приміщень та ін.) у говірках Центральної Слобожанщини (Харківщини). Матеріалом роботи слугували записи говіркової лексики Центральної Слобожанщини (Харківщини), виконані викладачами і студентами філологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Значну частину фактажу здобув сам автор. Матеріал збирався за власним, спеціально розробленим питальником (545 позицій). Використовуються в дисертації і відповіді на питання «Програми для збирання матеріалів до Лексичного атласу української мови» Й. О. Дзендзелівського. Усього обстежено 185 населених пунктів.

Опис

Ключові слова

сільськогосподарська лексика, говірки Центральної Слобожанщини, говірка, українське мовознавство, лексика традиційного господарювання, позначення періодів росту сільськогосподарських культур

Бібліографічний опис

Сердега Р.Л. ЛСГ на позначення періодів росту і достигання сільськогосподарських культур / Руслан Сердега // Сільськогосподарська лексика в говірках Центральної Слобожанщини (Харківщини) / Руслан Сердега. — Харків, 2012. — С. 86—101. – У розд. 2 «Лексико-семантичні групи найменувань традиційного господарювання у говорах Центральної Слобожанщини».