eKhNUIR - Electronic Kharkiv National University Institutional Repository

ISSN 2310-8665

Електронний архів Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна

eKhNUIR - відкритий електронний архів академічних текстів, який наповнюється матеріалами наукового та навчально-методичного призначення, створених науковцями, викладачами, працівниками, докторантами, аспірантами, студентами університету.

eKhNUIR - an open electronic archive of academic texts that contains resources for scientific and educational purposes created by scientists, lecturers, staff, doctoral students, postgraduates, and university students.

Положення про eKhNUIR Електронний архів Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна

Інструкція з реєстрації користувача та розміщення матеріалів в eKhNUIR

Авторський договір про передачу невиключного права на використання твору

З усіх питань просимо звертатися: ekhnuir@karazin.ua

 

Фонди

Виберіть фонд, щоб переглянути його зібрання.

Зараз показуємо 1 - 20 з 37

Нові надходження

Документ
Внесок протоієрея Миколи (Лащенкова) в дослідження історії Харківщини (на прикладі його публікацій у «Харківському збірнику» (1887–1898 рр.))
(Курсор, 2024) Янкул, Олексій
Тези доповіді присвячені працям протоієрея Миколи (Лащенкова) (1829–1896), які він публікував у «Харківському збірнику» (1887–1898 рр.) — літературному додатку до статистико-інформаційного видання «Харківський календар». Більшість публікацій автора присвячені місцевій церковній історії та її діячам, проте є й кілька праць, які стосуються особистостей, які не були прямо пов’язані з релігійною діяльністю (зокрема, про П. П. Гулака-Артемовского, В. Н. Каразіна та Г. Ф. Квітку-Основ’яненка). Зроблено висновок про те, що внесок о. Миколи (Лащенкова) у дослідження місцевої історії (зокрема церковної) є доволі вагомим, оскільки у своїх працях він досліджував різноманітні питання, які до нього не опрацьовувалися або мали інші висновки і тим самим заклав основи для подальшого їх вивчення та дискусій.
Документ
Аналітична оцінка впливу війни на досягнення ЦСР в Україні
(Ломжа : MANS, 2024) Передера, Альона Анатоліївна
Війна Росії проти України є важливою подією, яка має великий вплив на світ. Окрім людських жертв, вона суттєво впливає на довкілля, економіку та суспільство. Повномасштабне вторгнення викликало послідовні події, які мають глобальні наслідки, особливо в енергетиці та продовольстві. Війна створює серйозну загрозу досягненню Цілей сталого розвитку в Україні. У даній статті ми проаналізували вплив воєнних дій на біофізичні, соціальні, економічні та партнерські Цілі сталого розвитку, які враховують усі аспекти. Наслідки війни відчутні на різних рівнях, від регіонального до глобального, і залишаються предметом подальших досліджень. Проте слід зазначити головне, що закінчення війни та мир є ключовими аспектами для досягнення Цілей розвитку до 2030 року.
Документ
Аналітика сталого розвитку підприємств
(Ломжа : MANS, 2024) Оніщенко, Кристина
У тезах розглядаються ключові аспекти стратегічного управління та впровадження інноваційних технологій в контексті сталого розвитку підприємств. Розглянуті теоретичні аспекти та основні концепції стратегічного управління, їх значення для успішного розвитку. Особлива увага приділена впровадженню стратегічного управління та інноваційних технологій через аналіз кейсів, що ілюструють практичний досвід і переваги цих підходів. Тези є цінним джерелом для фахівців з управління та стратегічного планування, а також для підприємств, які прагнуть досягти сталого розвитку шляхом інтеграції стратегічних методів та інноваційних підходів у свою діяльність.
Документ
Публічне управління розвитком соціальної інфраструктури сільських територій України
(Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024) Оробей, Віктор Вікторович; Оrоbеі, V.V.
У дисертаційній роботі вирішено наукове завдання, що полягає в обґрунтуванні теоретичних засад і розробленні практичних рекомендацій з удосконалення публічного управління розвитком соціальної інфраструктури сільських територій України. Запропоновано концептуальну модель формування стратегії антикризового публічного управління розвитком соціальної інфраструктури сільських територій України, що спрямована на розроблення антикризових механізмів і заходів, які передбачають комплексне вирішення проблем внутрішнього характеру інфраструктурного розвитку, ефективне використання потенціалу сільської громади з метою підвищення якості життя селян, враховуючи прийняті на державному рівні соціальні стандарти. Модель адаптовано до обласного рівня управління. В її основу покладено принцип територіально-просторового управління сільським розвитком та визначено алгоритм розробки і реалізації стратегії антикризового управління розвитком сільської соціальної інфраструктури, що складається з двох етапів – планування та реалізації. Кінцевим результатом стратегії антикризового публічного управління у даній моделі є досягнення стану бажаної структури соціальної інфраструктури українського села, що складається з двох функціональних блоків – соціокультурної інфраструктури та інфраструктури життєзабезпечення сільських територій, у складі яких в окремий блок виділено об’єкти критичної інфраструктури, які мають важливе значення для підтримки життєво важливих соціальних функцій території.
Документ
Передумови генетичного поліпшення пшениць однозернянок
(Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024) Фу Хао; Fu Hao
Роботу виконано на кафедрі генетики та цитології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та в лабораторії інтродукції та зберігання генетичних ресурсів рослин Інституту рослинництва імені В.Я. Юр'єва. Пшениця однозернянка Triticum monococcum L. є однією з перших одомашнених зернових культур, культивування якої донедавна майже припинилося. Однак, в останні кілька десятиліть ця культура привертає дедалі більшу увагу вчених і споживачів. Однозернянка — джерело здорової їжі. Вона стійка до біотичних та абіотичних чинників середовища, не потребує засобів хімічного захисту. Це робить її особливо цінною з точки зору екології – для органічного землеробства та з огляду на економію витрат на вирощування, та обумовлює доцільність відродження цієї культури в сільськогосподарському виробництві. Перешкодою до широкого впровадження однозернянки є її близькість до диких пращурів: низька врожайність, важкий вимолот зерна, ламкість колоса, що призводить до втрат врожаю, схильність до вилягання стебел, що утруднює механізоване збирання.