Ізмаїл Іванович Срезневський (до 200-річчя від дня народження): біобібліографічний покажчик

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2012

Автори

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Х. : ХНУ імені В. Н. Каразіна

Анотація

Біобібліографічний покажчик, присвячений 200-річчю від дня народження всесвітньо відомого філолога і славіста І. І. Срезневського (1812–1880), містить праці вченого, включаючи численні перевидання, монографії та статті про нього, які виходили різними мовами, починаючи з середини XIX ст. Покажчик призначений фахівцям різних наук (філології, історії, етнографії, слов’янознавства, економіки, філософії, педагогіки), внесок в розвиток яких зробив видатний вчений. Ця праця стане у пригоді тим, хто цікавиться історією науки в Харківському і Санкт-Петербурзькому університетах. Видання підготовлено спільно з бібліографами Болгарії, Росії, Сербії, Словенії.

Опис

Вступна стаття до покажчика підготовлена кандидатом історичних наук, доцентом історичного факультету, директором Центру болгаристики та балканських досліджень імені М. Дринова ХНУ імені В.Н. Каразіна С. Ю. Страшнюком, за участю відомого вченого-слависта, професора, кандидата філологічних наук Є. Х. Широкорад (1928–2010). Покажчик складається з двох частин. Перша частина містить бібліографію праць І. І. Срезневського, починаючи з 1831 р., літературу про нього українською, російською, болгарською, словенською та іншими мовами. Друга частина – праці І. І. Срезневського сербською мовою, згадки про нього в сербській літературі, статті вчених Сербії про відомого славіста. Видання також містить хронологічну канву життя і діяльності вченого, іменний покажчик до першої частини і покажчик назв – до другої. В першій частині покажчика праці І. І. Срезневського розташовані за хронологією видань (в межах окремого року – за алфавітом). Література про нього подається за алфавітом авторів або назв збірок. Матеріали, які не були переглянуті de visu, позначені зірочкою. В другій частині матеріал розташовано за алфавітом. Покажчик складався протягом кількох років. У роботі над зібранням матеріалів активно брали участь бібліографи Наукових бібліотек університетів п’яти країн: Болгарії, Росії, Сербії, Словенії та України. У Центральній науковій бібліотеці Харьковского національного університета зберігається значна колекція праць відомого славіста, який у 1826–1829 рр. навчався в Харківському університеті, а в 1842–1846 рр. викладав у ньому, став першим професором-славистом і читав лекції із слов’янознавства та історії слов’янських літератур.

Ключові слова

Срезневський Ізмаїл Іванович, біобібліографічний покажчик, філолог, славіст, Харківський університет, професор Харківського університету

Бібліографічний опис

Ізмаїл Іванович Срезневський (до 200-річчя від дня народження) : біобібліогр. покажч. / уклад. О. С. Журавльова, Н. Г. Мацнєва, Е. Д. Дроснева, В. Петрович, Б. Ріфл, Д. Шкергет ; вступ. ст. С. Ю. Страшнюка, Є. Х. Широкорад ; наук. ред. С. Ю. Страшнюк; бібліогр. ред. С. Б. Глибицька, Ю. Ю. Полякова. – Х. : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2012. – 185 с.: іл.