Василь Карлович Надлер (1840-1894) як візантиніст

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2011

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Анотація

У статті здійснено спробу історіографічного аналізу творчого доробку професора Харківського університету В. К. Надлера (1840-1894) в контексті розвитку вітчизняної та світової візантиністики в цілому і візантиністики у Харківському університеті зокрема. Особливу увагу приділено праці «Юстиніан і партії цирку в Візантії» (1876). Визначено причини, що спонукали В. К. Надлера, який не був професійним візантиністом, звернутися до таких проблем візантійської історії, як партії іподрому у Константинополі, повстання Ніка, криза Візантійської імперії за доби Хрестових походів і політика Алексія Комніна, виправдання «Візантії» і «візантизму».

Опис

Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Історія України. Українознавство: історичні та філософські науки http://www-philosophy.univer.kharkov.ua/ua/kafedra/visnyk_ua.html

Ключові слова

Надлер, візантиністика, візантизм, партії цирку

Бібліографічний опис

Домановська М.Є. Василь Карлович Надлер (1840-1894) як візантиніст // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. – 2011. – № 939. – Серія: Історія України. Українознавство: історичні та філософські науки. – Вип. 14. – С. 39-48.