Розвиток економічного співробітництва країн ШОС у контексті світових інтеграційних процесів

Анотація

У роботі запропоновано методичний підхід до дослідження розвитку економічного співробітництва в умовах світових інтеграційних процесів на прикладі ШОС. На підставі дослідження економічної взаємодії країн ШОС розроблено її інституційно-функціональний формат, в якому на основі задекларованої у Декларації ШОС мети визначено її суб’єкти, об’єкти, інститути та важелі впливу, що мають бути спрямовані на успішну реалізацію спільних проектів в межах ШОС. Охарактеризовано специфічні риси економічної взаємодії країн ШОС. З метою обґрунтування стратегічних напрямків розвитку ШОС з урахуванням чинників зовнішнього та внутрішнього середовища, а також цілей та мотивів країн-членів ШОС і ШОС в цілому розроблено механізм формування стратегічних пріоритетів поглиблення економічної інтеграції в межах ШОС з урахуванням напрямів її співпраці з Україною. Проведений у відповідності з ним аналіз довів, що в довгостроковій перспективі доцільною буде реалізація наступних стратегічних пріоритетів розвитку ШОС: розширення низки країн-учасниць ШОС, збільшення впливу об’єднання за рахунок збільшення масштабів його діяльності, розвиток транспортно-логістичних систем, підвищення глобальної конкурентоспроможності, тобто реалізація заходів щодо формування статусу світового лідера. З метою комплексного оцінювання зовнішньоторговельних потоків країн ШОС в межах інтеграційного об'єднання та ступеня впливу на них рівня економічного розвитку та інших показників побудовано систему мультигравітаційних моделей зовнішньої торгівлі країн ШОС та проведено їх регресійний аналіз, що дало змогу обґрунтувати вектори перспективної економічної взаємодії: транспортно-логістичний та інноваційно-інвестиційний. На підставі комплексного дослідження чинників розвитку зовнішньоторговельної діяльності та побудови гравітаційної моделі експортних та імпортних потоків України та країн ШОС обґрунтовано пріоритети економічного співробітництва України з країнами ШОС.

Опис

Дисертація присвячена поглибленню теоретико-методичних засад дослідження розвитку економічного співробітництва країн ШОС у контексті світових інтеграційних процесів та обґрунтуванню пріоритетів економічного співробітництва України з країнами ШОС.

Ключові слова

регіональна інтеграція, Шанхайська організація співробітництва, світовий інтеграційний процес, пріоритети економічного співробітництва

Бібліографічний опис