ДФ 64.051.001 – ...

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 123
  • Документ
    Дослідження збудження полів в плазмі та діелектрику потужними лазерними імпульсами та релятивістськими електронними згустками задля прискорення, фокусування та нагріву електронів і позитронів
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024) Бондар, Денис Сергійович; Bondar, D.S.
    Дисертаційну роботу присвячено теоретичному (за допомогою числового моделювання) дослідженню задач, пов’язаних питанням збудження кільватерних полів, питанням прискорення й фокусування згустків заряджених частинок, зокрема, створенню плазмової лінзи для фокусування релятивістських згустків позитронів, питанням використання ефектів самоінжекції та неоднорідності плазми. Використовувалося обчислення методом частинок в комірках, що, передбачає розв’язання рівнянь Максвелла.
  • Документ
    Механізми взаємодії органів публічного управління з громадськістю
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024) Васильковський, Олександр Тимофійович; Vasylkovskyi, O.T.
    У дисертації обґрунтовано науково-теоретичні підходи до розробки практичних рекомендацій щодо вдосконалення взаємодії органів публічного управління з громадськістю, що дозволило визначити його основні завдання, принципи, функції, методи і форми. Уточнено сутність, складові та зміст механізмів взаємодії органів публічного управління з громадськістю.
  • Документ
    Стратегії та чинники англо-українського перекладу мовної гри в науково-популярному дискурсі
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Карзіна, 2024) Пєшкова, Ольга Геннадіївна; Pieshkova, O.H.
    Дисертація присвячена визначенню та аналізу чинників та сформованих на їхній основі стратегій англо-українського перекладу різновидів мовної гри в науково-популярному дискурсі. В дослідженні висунуто гіпотезу, що засоби мовної гри виконують в науково-популярному дискурсі низу функцій, сукупна дія яких зумовлює їхній статус перекладацької домінанти, відтворення якої в міжмовному трансфері здійснюється під впливом низки чинників мовного, культурного та особистісного характеру, які, у свою чергу, зумовлюють вибір перекладацької стратегії.
  • Документ
    Механізм модернізації системи публічного управління на основі децентралізованих інформаційних платформ
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Кудь, Александр Александрович; Kud, А. А.
    Проведене дослідження спрямовано на вирішення актуального науково- прикладного завдання з поглиблення теоретико-прикладних основ і розроблення наукового підходу до формування механізму модернізації системи публічного управління на основі децентралізованих інформаційних платформ в Україні. В основі роботи лежить авторська гіпотеза з тим припущенням, що використання інформаційної технології блокчейн та децентралізованих інформаційних платформ на її основі містить значний невикористаний потенціал для системи публічного управління майже в будь-якій країні світу, а за умови належно налаштованої системи публічного управління це суттєво укріплює рівень довіри у суспільстві та до влади і здатне вирішувати складні соціально-економічні проблеми.
  • Документ
    Надширокосмугові електромагнітні поля в задачах розпізнавання підповерхневих об’єктів штучними нейронними мережами
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Плахтій , Вадим Анатолійович; Plakhtii, V.A.
    Дисертаційна робота присвячена розв’язанню актуальної проблеми – експериментальному та теоретичному дослідженню процесів випромінювання та поширення нестаціонарних електромагнітних полів у шаруватих середовищах, їх дифракція на підповерхневих об’єктах, прийому відбитих хвиль та розпізнавання цих об’єктів і їхнього місця розташування за допомогою штучних нейронних мереж.
  • Документ
    Проектування та оптимізація антенної решітки за допомогою спеціальних матриць
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Ло Iян; Luo Yiyang
    Дисертаційна робота присвячена розробці нових методів побудови розріджених планарних антенних решіток (АР), які можуть бути використані для багатьох функцій, зокрема для радіотелескопів (8– 80 МГц). Серія прямих і простих методів проектування таких розріджених були запропоновані плоскі АР. Нееквідистантні розріджені АР, побудовані на основі структури латинських квадратів та їх трикутної матриці, є найбільш задовільним результатом, отриманим на теперішній час. Запропоновано новий метод побудови АР, що істотно відрізняється від раніше відомих. Досконально досліджено властивості АР такого типу, які забезпечують повне покриття просторових частот, при високому ступені розрідження з досить малим бічним випромінюванням.
  • Документ
    Активні напівпровідникові планарні елементи субміліметрового та терагерцового діапазонів
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Зозуля ч, Валерій Олександрови; Zozulia , V.O.
    Тема дисертації обумовлена розвитком технологій пов’язаних з використанням високочастотного випромінювання в області субміліметрових та терагерцових хвиль та розробкою терагерцових систем. Інтерес до таких систем постійно зростає, що обумовлено унікальними характеристиками терагерцового випромінювання. Серед найбільш цінних функцій, які ефективно можуть бути реалізовані в терагерцовому діапазоні, можна відзначити неінвазійний і безруйнівний контроль, військові системи, засоби безпеки, медицина та збереження здоров’я, матеріалознавство та обробну промисловість. Найбільший прогрес у використанні терагерцових хвиль передбачається в системах формування зображення та безпровідної передачі даних, зокрема ближнього радіусу дії, в яких завдяки використанню терагерцового випромінювання зростає об’єм інформації, що передається, та швидкість передачі даних. Практичне широке застосування таких систем в значній мірі пов’язане з потребою в мініатюрних (що можуть стати, наприклад, елементом мобільного телефону) джерел, випромінювачів та приймачів терагерцового діапазону.
  • Документ
    Формування комбінованих потоків активованих частинок в плазмових системах зі схрещеними ЕН-полями для синтезу наноструктурних покриттів
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Єфименко , Ніна Олександрівна; Yefymenko, N.O.
    Дисертаційну роботу присвячено дослідженням процесів генерації та транспортування потоків іонів, електронів і хімічно активних частинок в кластерній іонно-плазмовій системі (КІПС) та в комбінованій магнетронній іонно-променевой / плазмовій системах (МІПС) зі схрещеними ЕН полями для синтезу складно-композиційних наноструктурних покриттів. Створення кластерних та комбінованих іонно-плазмових систем, які складаються з декількох плазмових модулів є перспективним напрямком для отримання потоків активованих частинок з можливістю незалежного керування енергією та густиною струму, що необхідно для розробки новітніх технологій синтезу наноструктурних функціональних покриттів з заданими параметрами.
  • Документ
    Публічне управління міським розвитком на засадах концепції розумного міста
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Дзюндзюк , Катерина Вікторівна; Dziundziuk, K.V.
    В обґрунтуванні актуальності обраної теми дисертаційного дослідження зазначається, що використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в управлінні містами призвело до появи так званих «розумних міст», шо тісно пов’язані з поняттями урбанізації та сталого розвитку. У розумному місті цифрові технології сприяють покращенню надання публічних послуг, більш оптимальному використанню ресурсів при меншому впливі на навколишнє середовище, покращенню якості життя громадян. Під час реалізації концепції розумного міста, органи місцевого самоврядування стикаються з необхідністю впровадження розумного врядування, як одного з компонентів розумного міста. Головною метою розумного врядування є оптимізація місцевого самоврядування та налагодження взаємодії органів влади з громадянами та бізнесом завдяки використанню ІКТ.
  • Документ
    Оцінка екосистемних послуг лісових ландшафтів Харківської області та прогноз їх використання
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Воронін , Владіслав Олександрович; Voronin , V.O.
    Робота присвячена оцінці екосистемних послуг лісових ландшафтів Харківської області, на основі геоекологічної оцінки ландшафту засобами ландшафтно-екологічного планування, аналізу методів та підходів до оцінки екосистемних послуг, виявленню методологічних проблем у поєднанні екологічної та економічної оцінки лісових ландшафтів Харківської області, прогнозуванню використання концепції екосистемних послуг для сталого управління лісовими ландшафтами.
  • Документ
    Визначення залишкових рідин біотоксинів методами Раман-спектроскопії
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Рябенко , Юлія Анатоліївна; Riabenko, Iuliia
    Дисертація присвячена дослідженню та розробці методики одержання композитних матеріалів, які мають метрологічно стійкі параметри, щодо підсилення Раманівського розсіювання складних органічних та біологічних молекул. Ці композити є перспективними для використання, як у біосенсорах, так і в інших виробах для калібрування спектрального обладнання. При цьому важливо, що наведені методи дають можливість отримувати високодобротні резонансні структури, що є стійкі до хімічного та механічного впливу і мають стабільну частоту Фреліха.
  • Документ
    Закономірності формування, особливості структури та властивості іонно-плазмових нітридних покриттів TiSiN/NbN та TiSiN/CrN
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Горох, Денис Валерійович; Horokh, D.V.
    Дисертаційна робота присвячена створенню вакуумно-дугових багатошарових покриттів нанометрового масштабу типів TiSiN/NbN та TiSiN/CrN, які відповідають сучасним вимогам щодо захисту поверхні конструкційних матеріалів, які працюють в умовах підвищених температур, втомних і термовтомних навантажень, а також виявленню особливостей процесів синтезу, визначенню елементного і фазового складу, субструктури та властивостей багатошарових покриттів, а також зв’язків між структурою та механічними і трибологічними властивостями покриттів.
  • Документ
    Структурні особливості галактики Чумацький Шлях за результатами кінематичного аналізу
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Денищенко, Софія Іванівна; Denyshchenko, S.I
    Дисертація присвячена визначенню параметрів спіральних рукавів Галактики, отриманих за допомогою кінематичних трасерів, що базуються на даних космічної місії GaiaDR3. Оскільки галактика Чумацький Шлях є нашою рідною галактикою, то положення та кінематику великої кількості об’єктів можна виміряти з високою точністю, що робить Чумацький Шлях єдиною спіральною галактикою, яку ми можемо детально дослідити. На базі цих знань формуються загальні уявлення про структуру, еволюцію та інші особливості спіральних галактик у всьому Всесвіті. Одним із структурних елементів Чумацького Шляху є спіральна структура, а її вивчення є важливим завданням в астрономії, яке і досі залишається актуальним
  • Документ
    Формування та реалізація державної політики протидії корупції
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Мережко, Сергій Іванович; Merezhko, S.I.
    У роботі проаналізовано різні підходи до визначення корупції і доведено, що в більшості випадків науковці погоджуються з тим, що корупція пов’язана з конкретною поведінкою конкретної людини.
  • Документ
    Радіолокаційна помітність об’єктів складної форми із покриттям та без нього
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Хричов, Владислав Сергійович; Khrychov, V.S.
    Дисертаційну роботу присвячено розробці нових методів моделювання електромагнітного розсіяння на об’єктах складної форми, визначенню радіолокаційної помітності таких об’єктів, які можуть бути оснащені різними радіопоглинаючими покриттями, мати певні геометричні модифікації, розташовуватись на різних підстильних поверхнях. Алгоритми, що розроблені під час дисертаційної роботи дозволяють ефективно отримувати інформацію щодо радіолокаційної помітності об’єкта та швидко перераховувати розсіяне поле без проведення повного моделювання електромагнітного розсіяння. Для розв’язання задач були використані сучасні методи радіофізики, обчислювальної електродинаміки і математичної фізики, моделювання.
  • Документ
    Інформаційна технологія верифікації паралельних часопараметризованих програм інформаційних управляючих систем
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Мороз, Ольга Юріївна; Moroz, O.Yu.
    Дисертація присвячена верифікації паралельних програм для інформаційних управляючих систем, що є складною та важливою задачею з багатьма проблемами та викликами
  • Документ
    Конструктивно-географічні основи оптимізації зеленої інфраструктури міста Харків
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Бурченко, Світлана Володимирівна; Burchenko, S.V.
    Дослідження за темою дисертації проводилось впродовж 2018-2022 рр. відповідно до планів науково-дослідницьких робіт кафедри екологічного моніторингу та заповідної справи, міжнародного проєкту «INTENSE – Комплексна докторська школа з екологічної політики, менеджменту та техноекології» 586471-EPP-1-2017-1-EE-EPPKA2-CBHE-JP програми Еразмус + та проєкту Міжнародного Вишеградського фонду «Зелено-голуба інфраструктура у містах країн колишнього СРСР – вивчаючи спадщину та досвід країн Вишеградської четвірки».
  • Документ
    Індивідуалізація тактики інтенсивної терапії ентеральної недостатності в онкологічних хворих у післяопераційному періоді після мультиорганних операцій
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Павлюченко, Олексій Сергійович; Pavlyuchenko, O.S.
    Дослідження присвячене вивченню та теоретичному обґрунтуванню нових рішень питання діагностики та методів інтенсивної терапії синдрому ентеральної недостатності (СЕН) в онкологічних хворих після мультиорганних оперативних втручань у ранньому післяопераційному періоді, спрямованих на зменшення кількості післяопераційних ускладнень і зниження летальності в разі зазначеного синдрому.
  • Документ
    Патологічна анатомія гепатобіліарної системи новонароджених та дітей віком до 1 року від ВІЛ-інфікованих матерів
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Панов, Станіслав Ігорович; Panov, S.I.
    Представлена дисертаційна робота є актуальною за багатьма критеріями: загальносвітова зацікавленість вивчити всі аспекти ВІЛ-інфекції; істотний дефіцит даних щодо новонароджених та дітей від ВІЛ-інфікованих матерів; таргетність гепатобіліарної системи для ВІЛ; тривалість і якість життя дітей з ВІЛ-індукованою патологією гепатобіліарної системи; потреба в нових наукових даних для патоморфологів і клініцистів для підвищення якості лікувально-діагностичних заходів.
  • Документ
    Кінетика процесів перенесення фононів і магнонів в гетерогенних наноструктурах
    (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023) Мироненко, Ірина Вікторівна; Mironenko, I.V.
    Перенесення тепла через багатошарові гетероструктури - це процес передачі тепла через матеріали, які складаються зі шарів різних матеріалів або гетероструктур. Цей процес дуже важливий у багатьох сферах, включаючи електроніку, фізику конденсованого стану, енергетику та інші галузі. Він має важливий вплив на ефективність різних пристроїв і технологій. В електронних пристроях, таких як транзистори і інтегральні схеми, тепло може передаватися електронами через границі між шарами гетероструктури. Важливо контролювати цей процес, оскільки перегрів може призвести до втрати продуктивності і зниження довговічності пристроїв. Дисертація присвячена кінетичному аналізу поперечного перенесення тепла в різних геторогенних наноструктурах.