Літературне угрупування «Цех каменярів» і його видавнича діяльність

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2017

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харків: ХНУ імені В.Н. Каразіна

Анотація

В статті висвітлюється громадська, культурницька та видавнича діяльність літературного угрупування «Цех каменярів», яке діяло у Харкові протягом 1919 р. Розглядається тематика, стильові та поліграфічні особливості книг, що були випущені видавництвом «Цех каменярів». The article covers the social, cultural and publishing activities of the literary group «The Masonry Shop», which operated in Kharkiv during 1919. Topics, stylistic and printing features of books published by the «Masonry Shop» publishing house are considered.

Опис

Як відомо, 1920-ті роки стали найбільш напруженими в історії літературних організацій, бо вони створювалися у період соціальних перетворень та були пов’язані з ідейними та естетичними пошуками, з боротьбою ідеологічних та політичних положень. Поява на політичній арені пролетаріату як одного з головних учасників революційних перетворень зумовила появу так званих «пролетарських письменників», які створювали свої об’єднання. Серед багатьох літературних угрупувань, що розпочали свою діяльність у Харкові після 1917 р. був і «Цех каменярів», про який науковці, що досліджують літературне життя Харкова 1920-х років, згадують лише побіжно. Так, Ганна Романенко та Василь Шейко у монографії «Еволюція художніх і літературних об’єднань України: історико-культурологічний вимір» відзначають: «Зміцнення позицій пролетаріату як соціального класу і одного з головних учасників революційних перетворень у країні привело до появи нового літературного ешелону – пролетарських письменників і утворення їх об’єднань, наприклад, літературної групи “Цех каменярів” (Харків, 1918)» [19, с. 63]. А відомий літературознавець Юрій Ковалів вважає, що до цього угрупування входили українські інтелігенти, що прийняли революцію: «У Харкові був відомим “Цех каменярів” (1918), який охоплював прихильну до революції творчу інтелігенцію» [8].

Ключові слова

Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature, літературні угрупування, поезія, видавництва, книжкова продукція, literary groups, poetry, publishing houses, book products

Бібліографічний опис

Полякова Ю.Ю. Літературне угрупування «Цех каменярів» і його видавнича діяльність / Ю. Полякова // Книга і бібліотека у мистецькому просторі міста : матеріали Всеукр. наук. конф., Харків, 18–19 жовтня 2017 р. – Харків, 2017. – С. 91–101.