Трансформація ролі ООН у зв’язку з переплетенням екологічних проблем із проблемою бідності

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019-10-11

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харків: ХНУ імені В. Н. Каразіна

Анотація

В докладі ООН 1991 р. зазначалося: «Дійсна мета розвитку – розширення можливостей вибору у людей». Під цим передбачається можливість жити довгим, здоровим і творчим життям, включаючи політичну свободу, гарантовані права людини і самоповагу. З цієї точки зору, бідність – це відсутність можливості здійснити вибір. Бідність не дає можливості людині повноцінно брати участь у суспільному житті, що означає вразливість перед насильством, життя в невпорядкованих і схильних до небезпеки місцях, без доступу до чистої води і санітарії. ООН давно займається проблемою бідності, в тому числі проблемою вимірювання бідності [1, с. 3-4]. Сьогоднішній узгоджений на глобальному рівні поріг бідності становить 1,90 дол. США на день за паритетом купівельної спроможності (ПКС) [1, с. 5]. Цей поріг, як і той, що був установлений до нього (1 дол. США) піддається активній критиці з боку багатьох експертів. У звіті ООН за 2017 р. зазначалося, що у світі 760 млн людей проживають за межею бідності. При цьому, останнім часом склалася тенденція пошуку коренів поганої екологічної ситуації в світі у проблемі бідності.

Опис

Ключові слова

Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES, норвезько-українська конференція, ООН, екологічні проблеми, проблема бідності

Бібліографічний опис

Дерід І.О. Трансформація ролі ООН у зв’язку з переплетенням екологічних проблем із проблемою бідності [Електронний ресурс] / І.О. Дерід, О.М. Довбня // Матеріали Норвезько-Української конференції, присвяченої діяльності Ф. Нансена в Україні у 1921–1922 роках, (Харків, 10–11 жовт. 2019 р.) / Харків. нац. ун-т ім. В.Н. Каразіна; Посольство Норвегії в Україні. – Х.: ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2019.