Тонка структура радіовипромінювання пульсарів у декаметровому діапазоні

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Анотація

З моменту відкриття пульсарів пройшло вже більше 50 років, тим не менш ще й досі не існує завершеної моделі магнітосфери та когерентного радіовипромінювання пульсарів. Головні відкриті питання – це які лінійні розміри мають зони випромінювання імпульсних компонент в магнітосфері та на якій висоті від поверхні нейтронної зорі вони знаходяться. Пульсар є точковим джерелом радіовипромінювання, оскільки радіус нейтронної зорі дорівнює лише 10 км, а магнітосфера пульсара простягає на 300 000 км. Саме цьому радіоінтерферометричні методи наземних спостережень не дозволяють отримати кутове розділення магнітосфери пульсара. Тільки за допомогою широкосмугового аналізу імпульсного випромінювання є можливим створювати модель магнітосфери та когерентного випромінювання пульсарів.

Опис

Науковий керівник: Ульянов Олег Михайлович, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник.

Ключові слова

Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Physics, дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук, Астрофізика, радіоастрономія, радіовипромінювання пульсарів

Бібліографічний опис

Скорик А. О. Тонка структура радіовипромінювання пульсарів у декаметровому діапазоні. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 01.03.02 – «астрофізика, радіоастрономія». – Радіоастрономічний інститут Національної академії наук України; Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України, Харків, 2018.