Архив электронных ресурсов
[Зарегистрироваться]
 

eKhNUIR >
Філософський факультет >
Наукові роботи. Філософський факультет >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.univer.kharkov.ua/handle/123456789/13752

Название: Поліський хліб: обрядові дії, правила і заборони
Авторы: Боренько, Н.В.
Ключевые слова: Полісся
хліб
паска
коровай
калита
ритуальне печиво
хлібна лопата
діжка
Полесье
хлеб
кулич
каравай
калита
калита
хлебная лопата
кадка
Polissia
bread
Easter cake
loaf
«kalyta»
ceremonial cookies
bread shovel
«dizhka»
Дата публикации: 2017
Библиографическое описание: Боренько Н. В. Поліський хліб: обрядові дії, правила і заборони // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. - 2017. - Серія: Історія України. Українознавство: історичні та філософські науки. - Вип. 24. - С. 75-90.
Реферат: У статті розглянуто обрядові дії, правила, прикмети й заборони, пов’язані з випіканням, оздобленням і функціонуванням окремих різновидів хліба і печива на території Полісся, які переважно мають архаїчний характер. Різновидами обрядового хліба і печива були коровай, паска, калита, хрестик, дужик, млинець, «жайворонок», «сорока», «бузькова лапа», пиріг, булочка, вареник, мандрика й ін. Певні обрядово-ритуальні й запобіжні дії стосувалися також посуду й атрибутів – діжки, хлібної лопати, рогача, кочерги. В статье рассматриваются обрядовые действия, правила, приметы и запреты, связанные с выпеканием, декорированием и функционированием отдельных разновидностейхлеба и печеньянатеритории Полесья, которые имеют преимущественно архаичный характер. Разновидностями обрядового хлеба и печенья были каравай, кулич («паска»), «калита», «крестик», «дужик», блины, «жаворонок», «сорока», «бузьковая лапа», пирог, булочка, вареник, «мандрика» и др. Отдельные обрядово-ритуальные и превентивные действия относились также к посуде и атрибутам – кадке, хлебной лопате, рогаче, кочерге. The article deals with ceremonial activities, rules, superstitious beliefs and prohibitions related to baking, decorating and functioning of certain kinds of bread and cookies in Polissia, which are predominantly archaic. The loaf, Easter cake, «kalyta», «khrestyk», «duzhyk», «mlynets», «lark», «magpie», «buzkowa lapa», pie, bun, «varenyk», «mandryka» and others were the varieties of the ceremonial bread and cookies. Certain ceremonial and ritual and preventive activities related to houseware and attributes –«dizhka», bread showel, «rogach», poker (kiln accessory).
URI: http://dspace.univer.kharkov.ua/handle/123456789/13752
Располагается в коллекциях:Наукові роботи. Філософський факультет

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
10_borenko.pdf1,08 MBAdobe PDFЭскиз
Просмотреть/Открыть
Просмотр статистики

Все ресурсы в архиве защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! Яндекс цитирования DSpace Software Copyright   ©   2002-2008   MIT   and   Hewlett-Packard - Обратная связь