Архив электронных ресурсов
[Зарегистрироваться]
 

eKhNUIR >
Філософський факультет >
Наукові роботи. Філософський факультет >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.univer.kharkov.ua/handle/123456789/13751

Название: Особливості харчування дрібної української шляхти у ХІХ – на початку ХХ ст.
Авторы: Васянович, О.О.
Ключевые слова: шляхта
повсякденне харчування
святкова трапеза
Галичина
Полісся
повседневное питание
праздничная трапеза
Галиция
Полесье
gentry
daily meals
festive meals
Galicia
Polesia
Дата публикации: 2017
Библиографическое описание: Васянович О. О. Особливості харчування дрібної української шляхти у ХІХ – на початку ХХ ст. // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. - 2017. - Серія: Історія України. Українознавство: історичні та філософські науки. - Вип. 24. - С. 68-74.
Реферат: У статті за архівними, польовими, друкованими матеріалами розглянуто особливості повсякденного харчування та святкової трапези дрібної української шляхти. Акцентовано увагу на бажанні шляхти показати власний гонор, відрізнитися від навколишнього селянства при прийомі їжі. З’ясовано, що у подібних соціально-економічних умовах харчування шляхти та селянства мало багато спільних рис, проте поступово поширювалися впливи міської культури на трапезу шляхти. В статье на архивных, полевых, печатных материалах рассмотрены особенности повседневного питания и праздничной трапезы мелкой украинской шляхты. Акцентировано внимание на желании шляхты показать собственный гонор, отличиться от окружающего крестьянства в приеме пищи. Выяснено, что в схожих социально-экономических условиях питание шляхты и крестьянства имело много общих черт, но постепенно распространилось влияние городской культуры на трапезу шляхты. The article deals with the peculiarities of daily food and festive meals of the small Ukrainian gentry, which are considered on archival, field and printed materials. Attention is focused on the desire of the gentry to show their own ambition, to distinguish themselves from the surrounding peasantry in the way of eating. It was found out that food of the gentry and the peasantry, being in similar social and economic conditions, had many common features, but gradually the influence of urban culture on the g entry's meal spread.
URI: http://dspace.univer.kharkov.ua/handle/123456789/13751
Располагается в коллекциях:Наукові роботи. Філософський факультет

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
09_vasyanovych.pdf1 MBAdobe PDFЭскиз
Просмотреть/Открыть
Просмотр статистики

Все ресурсы в архиве защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! Яндекс цитирования DSpace Software Copyright   ©   2002-2008   MIT   and   Hewlett-Packard - Обратная связь