Начерк розвитку української літературної мови

Вантажиться...
Ескіз

Дата

1918

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Харків : Видавництво «Союз» Харківського Кредитового Союзу Кооперативів

Анотація

Культурно-історична бібліотека під ред. проф. Д.І. Багалія.

Опис

"Не тільки в межах України, але далеко поза ними як раз йде розмова про великий вибух національного й політичного відродження українського народу. В російських і закордонних часописах ідо-дня пішли окремі відділи про те, що робиться на Україні заходами самих тубільців, дивна річ — про нарід, якого ще так недавно не признавали, ставили за ніщо і в нівець обертали; коли ж хто випадково нагадував, що е, мовляв, такий величезний край і численний нарід, з старою слов'янською мовою, з гарною словесністю, то де там! — і слухати ніхто не хотів: такі, сякі, заживають, мовляв, німецькі марки, та й годі. Але без марок, без зайвого прикладу, український нарід прокидається від довгого сну, подібного смерті, і простяга руки до нового поширеного просвітнього, художнього й політичного життя в обставинах свого національного й економичного побуту, як добрий хазяїн на своїй власній землі і в своїй власній хаті".

Ключові слова

Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education, Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics, Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science, Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature, українська літературна мова, українська мова, Гетьман Мазепа, Чернець Климентій (Зіновіїв син), Сковорода Григорій, Котляревський І.П., Шевченко Т.Г., Щоголів Я.І., Руданський Степан, Кримський А.Є., Манжура Іван, Чупринка Грицько, Вороний Микола, Філянський М., Олесь, Франко І.Я.

Бібліографічний опис

Сумцов М.Ф. Начерк розвитку української літературної мови / М. Ф. Сумцов. – Харків : Видавництво «Союз» Харківського Кредитового Союзу Кооперативів, 1918. – 40 с.