Великая Армения во время третьей войны Рима с Митридатом VI

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2009

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Стаття присвячена римсько-вірменським відносинам у 70–69 рр. до н. е., наслідком яких стала війна між Римом та Великою Вірменією. Частина сучасних вчених неодноразово дорікала вірменському царю Тіграну II за відмову від допомоги своєму союзнику Мітрідату VI та непідготовленість країни до війни. Інші дослідники вважали, що вірменський цар готувався до нападу на римлян, але його випередив римський полководець Луцій Лукулл. На наш погляд, Тігран II свідомо уникав контактів з Мітрідатом VI, тому що намагався не пошкодити відносини з Римом. Навіть після втечі понтійського царя до Вірменії Тігран II відмовився навіть від зустрічі з ним. Коли виникла загроза війни з Римом, вірменський цар відмовився від підготовки до воєнних дій, щоб не спровокувати Луція Лукулла. Однак Тігран II не очікував, що Лукулл може напасти на Вірменію без дозволу з Риму, саме тому Велика Вірменія була зовсім не готова відбити атаку римських легіонів.

Опис

Ключові слова

Велика Вірменія, Тигран ІІ, Мітрідат VI, Рим, Луцій Лукулл, Great Armenia, Tigranes II, Mithridates VI, Rome, L. Lucullus

Бібліографічний опис

Литовченко, Сергей Дмитриевич. Великая Армения во время третьей войны Рима с Митридатом VI // Древности 2009. Харьковский историко-археологический ежегодник. – Вып. 8. — Харьков : ООО «НТМТ», 2009. – C. 107-115.