Юнаківський дитячий будинок під час Великої Вітчизняної війни ( П.В. Картавий «Світ осиротілих дітей: крізь біль і міфи – до справжності»)

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2011

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Суми : Видавництво «МакДен».

Анотація

Дитбудинок розпочав свою діяльність 1939 року під керівництвом Петра Ананченка, коли частину вихованців розформованого дитячого містечка в Охтирці перевели до Юнаківки. У 1941 році директор Сумського педінституту з дружиною евакуювали дітей у село П'янково Зайковського р-ну Свердловської області. Після визволення Сумської області для дітей, батьки яких загинули на фронті, у 1944 році створили 8 спеціальних дитбудинків, і серед них – Юнаківський. Наказом № 26 від 2 червня 1944 року прийнято у Юнаківський спецдитбудинок 47дітей-сиріт, направлених Миропільською районною Радою депутатів трудящих. Наказом № 27 від того ж числа прийнято ще 3 вихованці із Хотінського району. На 1.01.1945 р. у дитбудинку виховувалось 142 чол. На 1.01.1946 р. – 163 чол.

Опис

Розміщено окремі сторінки з книги Петра Васильовича Картавого "Світ осиротілих дітей: крізь біль і міфи - до справжності". Петро Васильович Картавий народився 19 листопада 1946 року в селі Полошки Глухівського р-ну на Сумщині. З 1960 по 1962 рік виховувався у Юнаківському дитбудинку. У 1962–72 роках проживав у Криму. Інженер, 1971 року закінчив Севастопольський приладо-будівний інститут, де відвідував концерти авторської пісні (АП). Працював у Білій Церкві та Києві, а з 1976 року живе в Сумах, де з 1977 року започаткував традицію проведення бардівських концертів. Зустрічався із засновниками жанру АП Б. Окуджавою та В. Висоцьким. Інструктор з туризму, був головою обласної федерації туризму. Заснував клуб книголюбів «Ікар» та КАП «Булат», фестивалі АП «Булат» та «Українська Хвиля». 2008 року провів Північний відбірковий тур до фестивалю «Срібна підкова». Координатор 3-х Всеукраїнських фестивалів АП (1993, 1996, 1999 роки). Співпрацював з організаторами фестивалів у Житомирі, Івано-Франківську, Кривому Розі, Сколе. Ділиться накопиченим досвідом, підтримуючи авторів-виконавців. Написав брошуру «Авторська пiсня – як явище культури». Із 1998 року видає інформаційний бюлетень АП України, де опублікував десятки статей з проблем авторської пісні. Автор книги «Сучасна українська авторська пісня» (видавництво «МакДен», Суми, 2009 рік). У 2010 році прийнятий до громадської просвітницької організації «Паліцинська академія». Координати для зв’язку: ел.пошта p_karta@ukr.net, p_karta@mail.ru.

Ключові слова

Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Military intelligence and security service, Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education, Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History, сирота, Юнаківський дитячий будинок, Сумська область, дитячий будинок, Великая Отечественная война, Вторая мировая война, The Second World War, Велика Вітчизняна війна, работники тыла, Ukraine, History of Ukraine, украинцы в Великой Отечественной войне, Украина, история Украины, історія України, послевоенная разруха, труд в тылу, народна освіта, Юнаківський спецдитбудинок, Юнаківка, визволення Сумської області від німецько-фашистських загарбників, Картавий Петро Васильович, підсобне господарство дитбудинку, директори Юнаківської середньої школи, вихованці дитбудинку, педагогічні працівники, план і корпуси дитбудинку, мережа дитячих будинків Сумської області, Постанова Ради Народних Комісарів УРСР від 1944 року, Про організацію спеціальних дитячих будинків у Сталінській, Полтавській, Сумській, Чернігівській, Дніпропетровській та Запорізькій областях УРСР, Постанова Ради Народних Комісарів УРСР і ЦК КП(б)У 1943 року, Про організацію допомоги дітям-сиротам, батьки яких загинули в боях з німецькими окупантами, замордовані та розстріляні фашистськими загарбниками під час окупації районів УРСР, Із матеріалів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України (ЦДАВОВУ)

Бібліографічний опис

Картавий П.В. Світ осиротілих дітей: крізь біль і міфи – до справжності . Есе про дитячі будинки мовою документів та в спогадах вихованця, доповнених віршами і фото / П.В. Картавий. – Суми : Видавництво «МакДен», 2011. – 72 с.