Перегляд за Автор "Strapchuk, Svitlana"
Зараз показуємо 1 - 5 з 5
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Strategic scenario of an open source of sustainable development for the food system(Institute of Society Transformation (Poland; Ukraine), 2017-10-11) Koniordos, Michael; Matvienko-Bilyaeva, Galyna; Strapchuk, Svitlana; Коніордос, М.; Матвієнко-Біляєва, Галина Леонідівна; Страпчук, Світлана ІванівнаIntroduction. The food system requires some transformational changes which should take into account the problem of population growth, uneven distribution of consumer resources and threatening impact of the intensive agricultural development on the environment. The purpose is to study the characteristics of the developed strategic scenarios of the food system and identify the ways and directions in the rational combination of market relations with efficient resource consumption at the national level in the implementation of the scenario of open source of sustainable development for Ukraine and Greece. Results. The article deals with the present-day food system of Ukraine, its benchmarks and opportunities to solve social, economic and environmental problems and achieve sustainable development. The authors have studied possibilities and principles of agricultural producers, as well as coordination of efforts by the government and society in choosing an open source of sustainable development scenario of the national food system. Directions to promote international cooperation and implementation innovations in the agricultural sector through a combination of close market ties with the efficient and economical resource consumption have been established. Possible directions to intensify close links between the markets for certain agricultural products and prospects of import substitution have been analysed. Practical ways to shift the demand toward economical use of food resources through measures aimed at promoting healthy lifestyles, culture of healthy food consumption, reducing the availability of animal protein and foods high in salt, sugar and fat have been grounded. Potential ways to reduce urban migration through new opportunities of agricultural sector in contrast to global trends of rapid urbanisation and the experience of other countries as to the growing prestige of the farmer’s work through cooperation with international organisations and free access to capital have been analysed. Conclusions. It has been found out that certain strategic scenarios of global food systems can be recognised in the early stages and best used at the national level. The considered algorithms of actions must be adapted according to the existing conditions at the tactical level and provide economic, environmental and social efficiency. У статті проаналізовано сучасну продовольчу систему, її орієнтири та можливості вирішувати соціальні, економічні й екологічні проблеми та досягати цілей стійкого розвитку. Досліджено можливості та принципи координації зусиль сільськогосподарських виробників, уряду та суспільства при виборі сценарію «відкритого джерела стійкого розвитку» національної продовольчої системи. Виявлено можливі способи зрушення попиту на продукти харчування у бік ресурсоощадливості через систему заходів, спрямованих на пропагування здорового способу життя, культури споживання здорової їжі, зниження доступності тваринних білків та продуктів з високим вмістом солі, цукру та жиру. Проаналізовано можливі шляхи скорочення міської міграції через нові можливості сектору сільського господарства на противагу світовим тенденціям швидкої урбанізації. Розглянуто міжнародний досвід стимулювання урядом використання джерел відновлюваної енергії за підтримки нових технологій та податкових стимулів, а також напрямки зменшення відсотку відходів та втрат продуктів харчування від загального обсягу національного виробництва.Документ Бізнес-моделі для сталого розвитку: виклики та цифрова трансформація : міжнародна науково-практична конференція (2024 ; Харків) : тези доповідей(Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024) Страпчук, Світлана Іванівна; Миколенко, Олена Петрівна; Strapchuk, Svitlana; Mykolenkо, Olena; Мірошніченко , Тетяна Миколаївна; Miroshnychenko, Tetiana; Данько, Наталя Іванівна; Danko, NatalyaЗбірник містить тези доповідей учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Бізнес-моделі для сталого розвитку: виклики та цифрова трансформація» (15-16 лютого 2024 року). Конференція охопила широкий спектр напрямів інтеграції принципів сталого розвитку в план відновлення та декарбонізації економіки України, методології розробки бізнес-моделей у проєктуванні організації, кращих практик впровадження сталих бізнес-моделей у ЄС та Україні, можливостей цифрової трансформації для генерування ідей сталого бізнесу, сталих практик фінансування бізнесу та сталого розвитку та інклюзії в освіті. Збірник стане вагомим джерелом інформації для всіх, хто зацікавлений у сталому розвитку України та Європейського Союзу і прагне ознайомитися з новими дослідженнями та ідеями науковців. Матеріали друкуються в авторській редакції мовою оригіналу. Відповідальність за зміст матеріалів несуть автори.Документ Бізнес-моделі циркулярної економіки в забезпеченні сталого розвитку сільсько-господарських підприємств України(2022) Страпчук, Світлана Іванівна; Strapchuk, SvitlanaВ умовах зростаючого попиту на продовольство, забруднення навколишнього середовища й потреби в економії ресурсів, модель циркулярної економіки набуває актуальності для підтримки сільського господарства України. Однак концепція ще не повною мірою адаптована до потреб аграрного сектору економіки. Мета дослідження полягає у структуризації інформації щодо існуючих бізнес-моделей у сільському господарстві, заснованих на принципах сталого розвитку з подальшим виокремленням серед них циркулярних бізнес-моделей та виявленням найбільш імовірних перехресних зв’язків між блоками мікромоделі й елементами макромеханізму. Досягнення реалізації Цілей сталого розвитку базується на збалансованому поєднанні впровадження передових технологій, зацікавленості в інвестиціях у сталі практики й стимулюванні економічного патріотизму. Спираючись на кращі практики впровадження бізнес-моделей як в Україні, так і за її межами, у дослідженні здійснено огляд підходів до класифікації моделей, встановлені взаємозв’язки елементів державного й ринкового механізмів сталого розвитку аграрних підприємств із окремими блоками циркулярної бізнес-моделі й виявлено очікувані вигоди, пов’язані з упровадженням принципів циркулярної економіки на основі потрійної нижньої лінії сталості (тобто економічної, екологічної та соціальної). Проаналізовано кейси використання сталих практик у діяльності українських агропідприємств за напрямами виробництва органічної продукції, кормів, продукування альтернативних джерел енергії – біогазу, біоетанолу і т.д. і можливостей цифровізації та організації робіт за принципом спільного використання. Установлено, що перевагами циркулярної бізнес-моделі, на противагу лінійним, є поєднання трьох вимірів сталості, створення цінності для всіх зацікавлених сторін, а не лише для власників, і формування системної перспективи через розвиток економічних, соціальних й екологічних взаємозв’язків для формування нового сталого середовища. In the context of growing demand for food, environmental pollution and the need to save resources, the circular economy model is becoming relevant to support Ukraine’s agriculture. However, the concept is not yet fully adapted to the needs of the agricultural sector of the economy. The aim of the study is to structure information on existing agricultural business models based on the principles of sustainable development, followed by the identification of circular business models and to identify the most likely cross-links between micromodel units and macromechanism elements. Achieving of the realization of Sustainable Development Goals is based on a balanced combination of the introduction of advanced technologies, interest in investing in sustainable practices and encouraging economic patriotism. Based on the best practices of the business models implementation both in Ukraine and abroad, the study reviews approaches to model classification, establishes the relationship between elements of the state and market mechanisms of sustainable development of agricultural enterprises with individual blocks of the circular business model and identifies expected benefits associated with the implementation of the principles of a circular economy based on the triple bottom line of sustainability (ie economic, environmental and social). Cases of using sustainable practices in the activities of Ukrainian agricultural enterprises in the areas of production of organic products, feed, production of alternative energy sources – biogas, bioethanol, etc. are analyzed, together with the opportunities for digitization and organization of work on the principle of joint use. The advantages of the circular business model, as opposed to linear, are a combination of three dimensions of sustainability, value creation for all stakeholders, not just owners, and the formation of a systemic perspective through the development of economic, social and environmental relationships to form a new sustainable environment.Документ Виробництво та використання біоенергетичних ресурсів у сільському господарстві України на засадах сталості(2021) Страпчук, Світлана Іванівна; Strapchuk, SvitlanaСтаттю присвячено аналізу виробництва та споживання біоенергетичних ресурсів у сільському господарстві. З’ясовано, що оцінка потенціалу ресурсів здійснюється з урахуванням енергетичної трилеми – декарбонізації, гарантування енергетичної безпеки та доступності, що суттєво посилює інтерес до альтернативних видів палива, отриманих із відновлюваних джерел. Для досягнення сталого розвитку в контексті забезпечення суб’єктів господарювання доступною та чистою енергією розроблено національні індикатори, які співвідносяться із галуззю сільського господарства. Доведено, що виробництво біомаси пов’язане із землекористуванням та діяльністю людини більшою мірою, ніж будь-які інші технології отримання відновлюваної енергетики, та може створити сталі ланцюги постачання. Аргументовано, що використання біомаси не тільки покращує постачання та доступ до енергії на місцевому й національному рівнях, але й зменшує обсяги розміщення відходів, забезпечує альтернативне застосування біомаси або викопних ресурсів. Основними продуктами переробки біомаси визначено тверде та рідке біопаливо, біогаз. Енергетичною стратегією України до 2035 року передбачено збільшення використання біомаси в генерації енергії до 11,5 %, а основним стимулом нарощення – зелений тариф. Досліджено, що виробництво біомаси потребує найбільших обсягів земельних ресурсів порівняно з іншими альтернативними джерелами, обмежуючи застосування посівних площ під продовольчі культури на користь біоенергетичних. Зокрема, сировиною для виробництва біоетанолу в Україні є цукрові, крохмальні культури та целюлозні матеріали, що перетворюються на кінцевий продукт спиртовими й цукровими заводами. Виробництво ж біодизелю не достатньо поширене, оскільки понад 95 % валового збору ріпаку та сої, що використовуються для його виготовлення, 2019 року експортувалося. У структурі твердого біопалива найбільший потенціал використання мають відходи сільського господарства, зокрема солома, стебла та лушпиння. Отже, біомасу визначено альтернативним енергетичним ресурсом із значними перспективами нарощення на шляху до сталого сільського господарства, проте оптові тарифи енергоринку потребують перегляду з урахуванням екстернальних множників, що враховують страхові ризики та посилення екологічного оподаткування, рівень якого в Україні є низьким. The article deals the analysis of production and consumption of bioenergy resources in agriculture. It is established that the assessment of resource potential is carried out with regard to the following energy trilemma: decarbonization, energy security and affordability, which significantly increases the interest in alternative fuels derived from renewable sources. In order to achieve sustainable development in the context of providing businesses with affordable and clean energy, national indicators relevant to the agricultural sector have been developed. Biomass production utilizes both land and human resourse to a greater extent than any other renewable energy technology, and can create sustainable supply chains. It has been proven that the use of biomass improves the supply and access to energy at the local and national levels, but also reduces waste disposal, provides an alternative use of biomass or fossil resources. It is noted that the main products of biomass processing are solid and liquid biofuels, biogas. Ukraine's energy strategy 2035 suggests an increase in the use of biomass in energy generation up to 11,5 %, and the main stimulus for growth is the use of green tariff. Biomass production requires the largest amount of land resources compared to other alternative sources. It limits the use of sown areas for food crops in favor of bioenergy crops. In particular, the raw materials for the production of bioethanol in Ukraine are sugar, starch crops and cellulose materials, which are converted into the final product by alcohol and sugar factories. Biodiesel production is not widespread enough, and more than 95% of the gross harvest of rapeseed and soybeans used for its production in 2019 was exported. In the structure of solid biofuels, agricultural waste, in particular straw, stalks and husks, has the greatest potential for the use. Thus, biomass is an alternative energy resource that creates significant prospects for sustainable agriculture, but wholesale energy tariffs need to be revised to take into account external factors that consider insurance risks and increased environmental taxation, which is low in Ukraine.Документ Особливості сталого розвитку аграрного сектору та його нормативно-правове забезпечення(2021) Страпчук, Світлана Іванівна; Strapchuk, SvitlanaУ статті проаналізовані погляди науковців-економістів щодо особливостей сталого розвитку в аграрному секторі та здійснено систематизацію його нормативно-правового забезпечення. Проведений аналіз наукових публікацій дозволив підкреслити роль економічної складової сталого розвитку в триєдиній концепції, яка є динамічною системою, здатною змінювати рівень свого гомеостазу, стимулювати розвиток ресурсозберігаючих технологій та реагувати на обмеження. Аграрний сектор має враховувати тенденції, що склалися на споживчому ринку та ефективно реагувати на зміну міжнародних агрокультурних політик. Дослідження правового забезпечення аграрного сектору дало змогу систематизувати законодавчі акти щодо врегулювання питань сталого розвитку традиційного сільськогосподарського виробництва, його альтернативних форм та використання біотехнологій в процесі діяльності підприємств. The article analyses the views of economists on the peculiarities of sustainable development in the agricultural sector and systematises its regulatory and legal support. The analysis of scientific publications allows to emphasize the role of the economic component of sustainable development in the triune concept, which represents a dynamic system that can change the level of its homeostasis, stimulate the development of resource-saving technologies and respond to constraints. The agricultural sector must take into account the trends in the consumer market and respond effectively to changes in international agricultural policies. The study of legal support for sustainable development of the agricultural sector made it possible to systematise legislation aimed at regulating traditional agricultural production, its alternative forms and the use of biotechnology in the business activity of enterprises. It has been established that ensuring the growth of agricultural production with a simultaneous transition to sustainable development is possible by addressing the risks associated with biodiversity loss, soil pollution, excessive fresh water consumption, etc. The importance of regulating food safety, which is an incentive for the transition to a balanced diet is substantiated. The main tools for implementing the principles of sustainability are effective regulatory support aimed at supporting and developing the agricultural sector, and economic incentives of pricing and fiscal policies. Thus, the contribution of the study is a detailed analysis of economists’ views on the problem of sustainable development of agricultural production in combination with the analysis of existing legal support, which aims to anticipate potential risks to human life and health, environment, biodiversity, etc.